Deel

Feedback

Projecten

Overzicht van de resultaten van het project

A1: Geïntegreerde implementatie van innovatieve overstromingsrisicomanagement maatregelen

Start: 01/11/2023
Eind: 31/10/2027
Status: Actief

Contact gegevens

Mr. Martijn van Gils

Universiteit Utrecht

Onderzoeksdoel

Dit project heeft twee doelen. Ten eerste dient het om de resultaten van alle werkpakketten die deel uitmaken van het Future FRM Tech-project te integreren. Het resulterende implementatiekader zal dienen als een beleids- en beslissingsondersteunend instrument voor een geïntegreerde gebiedsgerichte afweging van alternatieven voor bestaande FRM-oplossingen en zal bijdragen aan effectieve en efficiënte implementatie. Ten tweede zal dit project een aantal specifieke juridische onderwerpen verkennen die het algehele integratiekader zullen versterken. Met name de verbinding tussen overstromingsrisicobeheer en natuurbeschermingsrecht zal verder worden onderzocht: wat zijn de juridische mogelijkheden en belemmeringen voor op de natuur gebaseerde oplossingen en welke verdere grenzen worden gesteld door het natuurbeschermingsrecht bij de integratie van overstromingsrisicobeheeroplossingen? Dit zal het NBS-onderzoek vergemakkelijken dat zal worden uitgevoerd door ingenieurs van het onderzoeksconsortium. Dit werkpakket zal ook het onderwerp klimaat rechtvaardigheid onderzoeken, waardoor een normatieve laag wordt toegevoegd aan het meer technisch-juridische onderzoek.

Wetenschappelijke motivatie

Door klimaatverandering wordt verwacht dat natuurrampen in de nabije toekomst vaker en heftiger zullen voorkomen (IPCC, 2021). Kustgebieden kunnen hierdoor getroffen worden, als ook stedelijke en rurale gebieden. Naast het negatieve effect op biodiversiteit en de maatschappij, kan ook vastgoed in waarde dalen of beschadigd raken. Om deze uitdaging aan te pakken, is er een diversificatie nodig van maatregelen om overstromingsrisico’s te beperken. Dit kan variëren van preventie, verdediging, mitigatie tot herstel, gebaseerd op de EU Floods Directive (2017). Deze richtlijn streeft naar een veerkrachtige samenleving door het ontwikkelen van robuust en adaptief overstromingsrisicobeheer (Hegger et al., 2016; IPCC, 2016).

 

Case Study

We zijn – in verschillende mate – betrokken bij de drie casestudies en zijn momenteel bezig met het identificeren van welke juridische thema’s de meest relevante synergieën bieden met de technische reikwijdte van het werk. Onze primaire focus zal echter liggen op de casestudy van Zeeland, aangezien wij verantwoordelijk zijn voor de coördinatie hiervan.

Verwachte uitkomsten

  1. Artikel over duinbescherming en overstromingsrisicobeheer en het juridische kader voor kustgebieden binnen Natura 2000 richtlijnen (te publiceren in “Boek Waterbeheer in de Lage Landen”, gepland voor september 2024).
  2. Artikelen over het juridische kader voor overstromingsrisicobeheer en de institutionele opzet voor toekomstige FRM-oplossingen.
  3. Naar een verfijndere taxonomie voor natuurgebaseerde oplossingen.
  4. Hoofdstuk over de interactie tussen EU-water- en natuurbeschermingsrecht (te publiceren in Marleen van Rijswick en Cathy Suykens (red.), EU Research Handbook on Water Law (Edward Elgar 2024)).
  5. Artikelen over klimaatrechtvaardigheid en/of dierenbescherming in de context van overstromingsrisicobeheer.

Betrokken partners

ELEMENT Advocaten is gespecialiseerd in experts in de vele facetten van het omgevingsrecht en het stoffenrecht, waaronder natuurbescherming, soortenbescherming, externe veiligheid, waterrecht, ruimtelijke plannen en specifieke onderwerpen zoals (de toelating van) gewasbeschermingsmiddelen (pesticiden) en biociden en openbaarheid van milieuinformatie.

Bezoek website

Biodiversiteit, functionerende ecosystemen, schoon water en intacte bodems vormen onze natuurlijke hulpbronnen. Medewerkers van het Helmholtz Centre for Environmental Research – UFZ werken samen om manieren te vinden om maatschappelijke ontwikkeling en een gezonde leefomgeving te combineren.

Bezoek website

Gerelateerde projecten

Voor het laatst gewijzigd: 19/02/2025

Onderzoekers

Dr. Anne Lansink

Universiteit Utrecht

Dr. Cathy Suykens

Universiteit Utrecht

Mr. Martijn van Gils

Universiteit Utrecht

Begeleidingsteam

Prof. mr. Marleen van Rijswick

Universiteit Utrecht

Prof. mr. dr. Frank Groothuijse

Universiteit Utrecht

Betrokken partners

Project resultaten

FRM in focus: video

Het Future FRM Tech programma ontwikkelt overstromingsbestendige landschappen voor rivieren en estuaria, en innovatieve technische oplossingen voor waterkeringen. Bekijk de video om meer te weten te komen over het Future FRM project.

17/01/2025 door Prof. dr. ir. Bas Jonkman

Bekijk details

Bevat: Video & Audio