Deel

Feedback

Projecten

Overzicht van de resultaten van het project

A4: Sociaal-economische evaluatie van overstromingsmaatregelen

Start: 01/09/2023
Eind: 31/08/2027
Status: Actief

Contact gegevens

Laurine de Wolf

Vrije Universiteit Amsterdam

Onderzoeksdoel

Waterbeheerders kunnen uit een scala van overstromingsmaatregelen selecteren, variërend van conventionele ‘grijze’ (zoals dijken) tot alternatieve groene infrastructuuroplossingen. De evaluatie en implementatie van langetermijnstrategieën voor overstromingsadaptatie is echter een complex en uitdagend proces. Conventionele waarderingsmethoden evalueren over het algemeen niet het volledige scala aan kosten en baten van overstromingsmaatregelen, aangezien bepaalde effecten zonder marktwaarden niet worden meegenomen. Om deze uitdagingen het hoofd te bieden, is het hoofddoel van dit onderzoek de inzicht te krijgen in de maatschappelijke en economische meerwaarde van overstromingsmaatregelen door een econometrische en gedragswetenschappelijke benadering te combineren.

Wetenschappelijke motivatie

Overstromingen, een van de meest verwoestende natuurrampen wereldwijd, zullen naar verwachting in frequentie en ernst toenemen als gevolg van een combinatie van klimaatverandering en sociaaleconomische ontwikkelingen. Nederland, een land waarvan 59% van het oppervlak als overstromingsgevoelig kan worden beschouwd en waar de meerderheid van de bevolking in deze gebieden woont, zal zijn huidige overstromingsbeschermingssysteem moeten aanpassen aan deze veranderende omstandigheden. Om de implementatie mogelijk te maken, zullen evaluatiemethoden worden ontwikkeld die waterbeheerders ondersteunen bij het selecteren van de meest veelbelovende en efficiënte strategieën.

Case Study

Dit onderzoek richt zich op het stroomgebied van de Geul en de kust en delta van Zeeland. Voor beide casestudy’s zullen de implementatie en acceptatie van verschillende oplossingen, zowel technische als op de natuur geïnspireerde oplossingen, worden onderzocht.

Verwachte uitkomsten

De bevindingen van dit onderzoek zullen resulteren in een diepgaand begrip van de sociaaleconomische kosten en baten van strategieën voor het verminderen van overstromingsrisico’s, wat beleidsmakers kan helpen bij de evaluatie van overstromingsmaatregelen.

Betrokken partners

Achmea is het coöperatieve moederbedrijf van onder andere Centraal Beheer, Interpolis en Zilveren Kruis. Met miljoenen klanten is Achmea het grootste verzekeringsmaatschappij van Nederland.

Bezoek website

Verbond van Verzekeraards vertegenwoordigd ruim 95 procent van alle verzekeraars in Nederland. Als belangenbehartiger van de leden speelt het verbond in op maatschappelijke ontwikkelingen en verbinden de verzekeringssector met de samenleving.

Bezoek website

Voor het laatst gewijzigd: 19/02/2025

Onderzoeker

Laurine de Wolf

Vrije Universiteit Amsterdam

Begeleidingsteam

Prof. dr. Wouter Botzen

Vrije Universiteit Amsterdam

Prof. dr. Jeroen Aerts

Vrije Universiteit Amsterdam

Dr. Peter Robinson

Vrije Universiteit Amsterdam

Betrokken partners

Project resultaten

FRM in focus: video

Het Future FRM Tech programma ontwikkelt overstromingsbestendige landschappen voor rivieren en estuaria, en innovatieve technische oplossingen voor waterkeringen. Bekijk de video om meer te weten te komen over het Future FRM project.

17/01/2025 door Prof. dr. ir. Bas Jonkman

Bekijk details

Bevat: Video & Audio