Deel

Feedback

Projecten

Overzicht van de resultaten van het project

C2: Hybride duinen als waterkeringen tegen overstromingen

Start: 01/02/2024
Eind: 31/08/2026
Status: Actief

Contact gegevens

Dr. Daan Poppema

TU delft

Onderzoeksdoel

Het doel van dit onderzoek is om een beter begrip te krijgen van de veiligheid van hybride duinwaterkeringen tegen overstromingen en deze beter te kunnen voorspellen. Hybride duinwaterkeringen bestaan uit een combinatie van harde en zanderige waterkerende onderdelen, zoals dijk-in-duinconstructies, een duin voor een dijk, of bebouwde duinen. We willen de interacties tussen de harde en zanderige elementen beter begrijpen en kwantificeren, en hoe dit de erosiebestendigheid van hybride duinen beïnvloedt. Daarom zal een hybride duin op ware grootte worden gebouwd op het strand bij de Zandmotor en zorgvuldig worden gemonitord tijdens stormen. Met deze resultaten streven we ernaar om hybride duinsystemen op te nemen in numerieke modellen voor duinerosie. Dit zou moeten leiden tot verbeterde kennis over de toepasbaarheid van hybride duinen en instrumenten om de veiligheid van onze waterkeringen te beoordelen.

Wetenschappelijke motivatie

Hybride duinwaterkeringen worden wereldwijd steeds vaker toegepast. Veel waterkeringbeheerders hebben behoefte aan een toetsinstrumentarium waarmee hybride keringen kunnen worden getoetst, zowel bij het ontwerp van nieuwe overstromingsmaatregelen als bij het beoordelen van de veiligheid van bestaande systemen. Dit wordt echter belemmerd door een gebrek aan kennis over de interacties tussen de zanderige en harde delen van een hybride duinwaterkering. Ons veldexperiment en de numerieke modellering zijn erop gericht deze kenniskloof te dichten, en een kwantitatieve koppeling te maken tussen hydrodynamica, sedimenttransport en erosie bij het ontwerp van een hybride duin.

Case Study

Hybride duinen komen uitgebreid voor in Zeeland, of het nu gaat om duinen voor een dam (de Brouwersdam), duinen die voor een dijk zijn aangelegd als dijkversterking (Groede) of duinen die achter een dijk zijn aangelegd als onderdeel van dijkversterking en natuurontwikkeling (Breskens). Ons onderzoek is erop gericht deze hybride duinen beter te begrijpen, zodat waterschappen kunnen bepalen of hun waterkeringen voldoen aan de veiligheidsnormen of versterking nodig hebben.

Verwachte uitkomsten

  • Ontwikkelen van een database met internationale hybride duinen, waarin hun ontwerp, overeenkomsten en verschillen tussen landen, en kennishiaten en toepassingsmogelijkheden worden geïnventariseerd.
  • Ontwikkelen van een database over duinerosie bij hybride duinen, die kan worden gebruikt om een numeriek model voor duinerosie te valideren. Deze gegevens zullen worden verzameld over een periode van twee maanden in het veld, bij vier verschillende hybride duinprofielen die zijn aangelegd bij de Zandmotor.
  • Numerieke modelleertools voor erosie bij hybride duinen.
  • Aanbevelingen voor de officiële veiligheidsbeoordeling van hybride duinen.
  • Wetenschappelijke artikelen over:
    • Inventarisatie van international hybride duinwaterkeringen.
    • De opzet en resultaten van het veldexperiment
    • Numerieke modellering van duinerosie bij hybride duinen.

Betrokken partners

Boskalis levert innovatieve en competitieve totaaloplossingen in de offshore energiesector, havens en kust- en deltagebieden van de wereld.

Bezoek website

Deltares is een missiegedreven Nederlands kennisinstituut voor water en ondergrond. Met toegepast onderzoek wordt diepgaande kennis ontwikkeld die nodig en bruikbaar is voor beslissingen over de leefbaarheid.

Bezoek website

Rijkswaterstaat is de uitvoeringsorganisatie van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. We beheren en ontwikkelen de rijkswegen, vaarwegen en –wateren en zetten in op een duurzame leefomgeving. Samen met anderen werken we aan een land dat beschermd is tegen overstromingen. Waar voldoende groen is, en voldoende en schoon water. En waar je vlot en veilig van A naar B kunt. Samen werken aan een veilig, leefbaar en bereikbaar Nederland. Dat is Rijkswaterstaat

Bezoek website

Het Institute for a Disaster Resilient Texas biedt data, tools en oplossingen om rampenrisico's te verkleinen, staatsinstanties te ondersteunen en Texaanse gemeenschappen veerkrachtiger te maken.

Bezoek website

Van den Herik-Sliedrecht is een middelgrote waterbouwer actief in Europa. Werkzaamheden worden uitgevoerd op het gebied van: baggerwerk, kust-en overwerk, grondwerk, aanleg en onderhoud van havens, sluiscomplexen en stuwen, peil en meetwerk en opsporing van explosieven.

Bezoek website

Als advies- en ingenieursbureau werkt Witteveen + Bos op het gebied van water, infrastructuur, milieu en bouw. Samen met stakeholders dragen ze bij aan aan sociale, ecologische en economische vooruitgang, waarbij de duurzame ontwikkelingsdoelen van de Verenigde Naties een inspirerende leidraad zijn.

Bezoek website

Voor het laatst gewijzigd: 19/02/2025

Onderzoeker

Dr. Daan Poppema

TU delft

Begeleidingsteam

Dr. Alessandro Antonini

TU delft

Dr. ir. Sierd de Vries

TU delft

Betrokken partners

Project resultaten

FRM in focus: video

Het Future FRM Tech programma ontwikkelt overstromingsbestendige landschappen voor rivieren en estuaria, en innovatieve technische oplossingen voor waterkeringen. Bekijk de video om meer te weten te komen over het Future FRM project.

17/01/2025 door Prof. dr. ir. Bas Jonkman

Bekijk details

Bevat: Video & Audio

Blogs

Start veldexperiment hybride duin

10/01/2025 door Laurine de Wolf

Bekijk blog

Alle blogs