Deel

Feedback

Projecten

Overzicht van de resultaten van het project

B2: Begrijpen van het ontstaan van erosiegaten en het ontwikkelen van mitigatiemaatregelen

Start: 01/11/2023
Eind: 31/10/2027
Status: Actief

Contact gegevens

Marthe Oldenburg

Universiteit Twente

Onderzoeksdoel

Erosiegaten zijn lokale verstoringen in de rivierbedding, gekenmerkt door hun aanzienlijke diepte en steile hellingen. Een typische grootte voor een erosiegat is honderden meters in lengte, tientallen meters in breedte en minimaal één meter in diepte. In rivieren over de hele wereld worden deze gaten waargenomen. Een erosiegat kan vervormen en uiteindelijk een bedreiging vormen voor de stabiliteit van nabijgelegen infrastructuur, zoals brugpijlers en dijkfunderingen. Voorspellingen over de migratie- en vervormingssnelheid van recent gevormde erosiegaten ontbreken, waardoor het moeilijk is om deze gaten nauwkeurig te beheren. Dit onderzoek is gericht op een beter begrip van de korte- en langetermijnontwikkeling van bestaande erosiegaten door multibeammetingen van erosiegaten in het veld te analyseren, fysieke experimenten in een watergang uit te voeren en een numeriek model te ontwikkelen. De focus ligt op de dominante afvoeren, de kenmerken van een erosiegat en gedetailleerde stromingsfenomenen binnen een erosiegat die de korte termijnmigratie en -vorming van een erosiegat aandrijven. Deze kennis zal worden gebruikt om voorspellingen te doen over de langetermijnontwikkeling en  toekomstige bedreigingen te evalueren.

Afbeelding laat de diepte zien van een erosiegat in een rivier

Wetenschappelijke motivatie

Diepe erosiegaten met steile hellingen kunnen een bedreiging vormen voor nabijgelegen infrastructuur zoals brugpijlers, dijkfunderingen en leidingen. Het preventief vullen van erosiegaten is kostbaar en kan de natuurlijke processen in de rivier verstoren. Echter, een goed begrip van de langetermijnontwikkeling van deze gaten ontbreekt, waardoor het complex is om mogelijke toekomstige bedreigingen te beoordelen. Een beter begrip van de korte- en langetermijnontwikkeling van erosiegaten kan helpen bij het formuleren van efficiënte strategieën voor het vullen van erosiegaten: of, wanneer en hoe dit te doen. Het toepassen van deze strategieën zal de stabiliteit van nabijgelegen infrastructuur waarborgen, terwijl zoveel mogelijk de natuurlijke processen in de rivier worden behouden.

Case Study

In dit onderzoek kijken we naar laaglandrivieren die voornamelijk worden gedomineerd door rivierafvoeren in plaats van getijden. De case study omvat de grote Nederlandse rivieren, zoals de Waal, Maas en Rijn

 

Verwachte uitkomsten

Dit onderzoek resulteert in vier artikelen. Daarnaast zal er ook een numeriek model worden ontwikkeld, wat openbaar gepubliceerd wordt.

 

Betrokken partners

HKV lijn in water werkt met een driedelige missie met het doel bij te dragen aan een veilige en duurzame leefomgeving voor iedereen: medewerkers, opdrachtgevers, collega bedrijven, leveranciers en de maatschappij.

Bezoek website

Deltares is een missiegedreven Nederlands kennisinstituut voor water en ondergrond. Met toegepast onderzoek wordt diepgaande kennis ontwikkeld die nodig en bruikbaar is voor beslissingen over de leefbaarheid.

Bezoek website

Voor het laatst gewijzigd: 19/02/2025

Onderzoeker

Marthe Oldenburg

Universiteit Twente

Begeleidingsteam

Dr. ir. Anouk Bomers

Universiteit Twente

Dr. Jord Warmink

Universiteit Twente

Prof. dr. S.J.M.H. Hulscher

Universiteit Twente

Betrokken partners

Project resultaten

FRM in focus: video

Het Future FRM Tech programma ontwikkelt overstromingsbestendige landschappen voor rivieren en estuaria, en innovatieve technische oplossingen voor waterkeringen. Bekijk de video om meer te weten te komen over het Future FRM project.

17/01/2025 door Prof. dr. ir. Bas Jonkman

Bekijk details

Bevat: Video & Audio