Deel

Feedback

Projecten

Overzicht van de resultaten van het project

B4: Ontwikkelen van risicoreductiestrategieën tegen overstromingen bij samenvloeiingen van hoofdrivieren en zijtakken

Start: 15/11/2023
Eind: 14/11/2027
Status: Actief

Contact gegevens

Faidon Diakomopoulos

TU delft

Onderzoeksdoel

Het doel van dit PhD-project is om ons begrip van samengestelde overstromingen te bevorderen, bijvoorbeeld overstromingsgebeurtenissen die worden veroorzaakt door meerdere fysieke factoren die op zichzelf misschien geen extremen zijn, maar die zich voordoen bij samenvloeiingen in verschillende klimaatgebieden. Daarnaast zal er worden gewerkt aan het ontwikkelen van locatie-specifieke strategieën voor risicoreductie voor de samenvloeiing van de Maas en de Geul.

Om dit te bereiken, worden drie hoofddoelen voorzien:

Doel 1: Classificatie van samenvloeiingen onder extreme klimaatomstandigheden in verschillende klimaatgebieden;
Doel 2: Ontwerp van risicoreductiestrategieën specifiek voor de samenvloeiing van de Maas en de Geul;
Doel 3: Karakterisering van fysieke factoren van samengestelde overstromingen in estuariene gebieden.

Samenvloeiing van de Maas en de Geul

Wetenschappelijke motivatie

Binnen het programma Future FRM Tech heeft dit project als doel de overstromingsbestendigheid van rivieren te vergroten via een nieuwe technische oplossing die is gebaseerd op een verbeterd begrip van het gedrag van kritische rivierknoopunten, zoals samenvloeiingen.

Een nauwkeurige analyse van de overstromingsfrequentie in samenvloeiingen is van uiterst belang voor het ontwerp van overstromingsbeschermingssystemen, zoals dijken, overstromingswanden en stuwen. Traditionele methoden voor het schatten van extreme gebeurtenissen op basis van univariate analyses kunnen niet worden toegepast bij samenvloeiingen, waar het overstromingsrisico wordt bepaald door de afvoer van de hoofdrivier, de zijrivieren en hun interacties (Bender et al., 2016). Bovendien kan univariate analyse bij samenvloeiingen moeilijk zijn vanwege het gebrek aan meetstations stroomafwaarts (Kao en Chang, 2012). In dit kader maakt het karakteriseren van het gedrag van samenvloeiingen het mogelijk om gebruik te maken van afvoergegevens van bovenstroomse meetstations om de afvoer stroomafwaarts te beoordelen. Bender et al. (2016) hebben aangetoond dat extreme overstromingsgebeurtenissen kunnen ontstaan, zelfs als de maximale afvoer van de hoofd-rivier en de zijrivier niet samenvallen, zodat het belangrijk is om het systeem te analyseren met inachtneming van niet alleen de maximale waarden, maar ook hun interacties.

Tegelijkertijd is een fysiek-gebaseerd numeriek model van de samenvloeiing van de Maas en de Geul, dat rekening houdt met alle morfologische en hydrologische parameters, van groot belang voor het genereren van inundatiekaarten in het betreffende gebied. Vervolgens zullen mogelijke interventies voor de vermindering van het overstromingsrisico worden geëvalueerd op basis van de scenario’s van samengestelde overstromingen.

Case Study

Allereerst zal er een wereldwijde analyse van riviersamenvloeiingen worden uitgevoerd om de verschillende typen te classificeren. Vervolgens zullen de resultaten worden toegepast op de samenvloeiing van de Maas en Geul.

Verwachte uitkomsten

Tijdens de PhD-onderzoeksperiode wordt verwacht dat er 2 artikelen worden gepubliceerd, die de subdoelen 1 en 2 behandelen, en dat er materiaal voor een derde artikel zal worden verzameld.

Betrokken partners

Deltares is een missiegedreven Nederlands kennisinstituut voor water en ondergrond. Met toegepast onderzoek wordt diepgaande kennis ontwikkeld die nodig en bruikbaar is voor beslissingen over de leefbaarheid.

Bezoek website

Defacto Urbanism verbindt stedelijke en landschapsontwerp met hedendaagse uitdagingen zoals klimaatverandering, circulariteit, groene steden en waterbeheer.

Bezoek website

HKV lijn in water werkt met een driedelige missie met het doel bij te dragen aan een veilige en duurzame leefomgeving voor iedereen: medewerkers, opdrachtgevers, collega bedrijven, leveranciers en de maatschappij.

Bezoek website

Monash is een moderne, onderzoeksintensieve universiteit die uitmuntendheid in onderwijs en onderzoek biedt in Australië en de Indo-Pacific.

Bezoek website

Rijkswaterstaat is de uitvoeringsorganisatie van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. We beheren en ontwikkelen de rijkswegen, vaarwegen en –wateren en zetten in op een duurzame leefomgeving. Samen met anderen werken we aan een land dat beschermd is tegen overstromingen. Waar voldoende groen is, en voldoende en schoon water. En waar je vlot en veilig van A naar B kunt. Samen werken aan een veilig, leefbaar en bereikbaar Nederland. Dat is Rijkswaterstaat

Bezoek website

STOWA is het kenniscentrum van de regionale waterbeheerders (veelal de waterschappen) in Nederland. STOWA ontwikkelt, vergaart, verspreidt en implementeert toegepaste kennis die de waterbeheerders nodig hebben om de opgaven waar zij in hun werk voor staan, goed uit te voeren. Deze kennis kan liggen op toegepast technisch, natuurwetenschappelijk, bestuurlijk-juridisch of sociaalwetenschappelijk gebied.

Bezoek website

Voor het laatst gewijzigd: 19/02/2025

Onderzoeker

Faidon Diakomopoulos

TU delft

Begeleidingsteam

Dr. Elisa Ragno

TU delft

Dr. Laura Stancanelli

TU delft

Dr. Markus Hrachowitz

TU delft

Betrokken partners

Project resultaten

FRM in focus: video

Het Future FRM Tech programma ontwikkelt overstromingsbestendige landschappen voor rivieren en estuaria, en innovatieve technische oplossingen voor waterkeringen. Bekijk de video om meer te weten te komen over het Future FRM project.

17/01/2025 door Prof. dr. ir. Bas Jonkman

Bekijk details

Bevat: Video & Audio