Deel

Feedback

Projecten

Overzicht van de resultaten van het project

B3: Vergroten van de bestendigheid van estuariene gebieden tegen overstromingen door middel van vooroevers

Start: 03/06/2024
Eind: 02/06/2028
Status: Actief

Contact gegevens

Hannah Bard

Universiteit Utrecht

Onderzoeksdoel

Er is een toenemende kans dat saltmarshes verdrinken door de stijgende zeespiegel. Ook worden deze vlaktes bedreigd door toegenomen erosie door verhoogde golfenergie en getijstromen. Dit project heeft als doel de processen die zich in estuariene systemen voordoen te onderzoeken en methodes te ontwikkelen om de overstromingsbestendigheid  te vergroten. Er zullen een aantal veldexperimenten worden uitgevoerd om het gebruik van slib als bouwmateriaal te onderzoeken om het probleem van sedimentaanvoer op te lossen. Verder zullen experimenten worden uitgevoerd om methodes te onderzoeken om erosie te voorkomen door het gebruik van biologisch afbreekbare structuren op de kliffen van saltmarshes en de aanleg van oesterbedden om de golfenergie te verminderen.

Schematische tekening die de dynamiek laat zien van saltmarhes zonder menselijke invloed (Yousefi Lalimi et al., 2020).

Wetenschappelijke motivatie

Estuaria wereldwijd worden gekenmerkt door getijdevooroevers die bestaan uit saltmarshes, voorafgegaan door onbegroeide getijdenvlaktes. Deze ecosystemen zijn van grote waarde omdat ze ecosysteemdiensten bieden, zoals het bevorderen van biodiversiteit, koolstofvastlegging, leefgebieden voor vissen creëren, en het bieden van natuurlijke overstromingsbescherming, waardoor de druk op dijken die vaak achter de marsh liggen, wordt verminderd. Deze getijdevooroeversystemen worden steeds meer bedreigd door verminderde sedimentaanvoer, wat de capaciteit van het systeem om zichzelf te herstellen vermindert, en door toenemende golfbelasting en getijstromen die het risico op erosie verhogen, evenals door het verdrinken van de vegetatie als gevolg van de stijgende zeespiegel. Dit is in een aantal estuaria versneld door de aanleg van dammen en baggerpraktijken. In het bijzonder heeft de aanleg van de Deltawerken in de Nederlandse Oosterschelde de erosie en verdrinking van de getijdevooroevers in het hele systeem versneld, waardoor het een model systeem is om te leren hoe de overstromingsveiligheid en de natuurkwaliteit in estuaria wereldwijd te behouden.

Verwachte uitkomsten

Tijdens het onderzoek worden er verschillende experimenten uitgevoerd. Dit resulteert in meer kennis over deze systemen waardoor er betere maatregelen kunnen worden ontworpen om de gebieden te beschermen. Ook kunnen er in de toekomst aanbevelingen gedaan over hoe de industrie bij dit proces betrokken kan worden.

Betrokken partners

Boskalis levert innovatieve en competitieve totaaloplossingen in de offshore energiesector, havens en kust- en deltagebieden van de wereld.

Bezoek website

Roem van Yerseke is sinds 1942 tot op heden actief als familiebedrijf in de schelpdiersector. In deze periode is het bedrijf uitgegroeid tot één van Europa’s grootste spelers op de markt. Verse mosselen, oesters en garnalen spelen de hoofdrol.

Bezoek website

Waardenburg Ecology is het grootste onafhankelijke, ecologische onderzoeks- en adviesbureau van Nederland.

Bezoek website

Voor het laatst gewijzigd: 19/02/2025

Onderzoeker

Hannah Bard

Universiteit Utrecht

Begeleidingsteam

Dr. Timothy Price

Universiteit Utrecht

Prof. dr. T.J. Bouma

Universiteit Utrecht

Betrokken partners

Project resultaten

FRM in focus: video

Het Future FRM Tech programma ontwikkelt overstromingsbestendige landschappen voor rivieren en estuaria, en innovatieve technische oplossingen voor waterkeringen. Bekijk de video om meer te weten te komen over het Future FRM project.

17/01/2025 door Prof. dr. ir. Bas Jonkman

Bekijk details

Bevat: Video & Audio