Deel

Feedback

Projecten

Overzicht van de resultaten van het project

B5: Verbeteren van vroegtijdige waarschuwingen voor pluviale overstromingen en realtime mapping van de overstroming

Start: 01/11/2023
Eind: 31/10/2027
Status: Actief

Contact gegevens

Nathalie Rombeek

TU delft

Onderzoeksdoel

Het doel van dit project is om een verbeterd operationeel vroegtijdig waarschuwingssysteem voor pluviale overstromingen te ontwikkelen voor de Geul. Dit verbeterde systeem zal de anticipatietijd van pluviale overstromingen vergroten. Daarnaast kan het bijdragen aan water- en crisisbeheer en helpen om de schade te verminderen. De inzichten, gegevens en software die uit dit werkpakket voortkomen, zullen bijdragen aan het dashboard voor vroegtijdige waarschuwing van overstromingen en dijkmonitoring, dat zal worden ontwikkeld binnen het programma.

Wetenschappelijke motivatie

Operationeel overstromingsbeheer is cruciaal tijdens extreme gebeurtenissen. Een voorbeeld van zo’n extreme overstroming is die in juli 2021, waarbij verschillende zijrivieren van de Maas in België, Duitsland en Nederland overstromingen veroorzaakten. Deze typen overstromingen, vaak veroorzaakt door convectieve neerslaggebeurtenissen, vormen echter een uitdaging voor waterbeheerders en crisismanagementautoriteiten. Deze overstromingen zijn moeilijk te voorspellen vanwege de inherente onzekerheden bij het voorspellen van de exacte locatie en timing van zware neerslag. De onzekerheden in neerslagvoorspellingen worden doorgegeven in de hydrologische voorspellingen. Vooral kleine, snel reagerende stroomgebieden vereisen nauwkeurige voorspellingen met een hogere ruimtelijke en temporele resolutie. Voor deze typen stroomgebieden is de vertraging tussen het optreden van zware neerslagsystemen en de resulterende piekafvoer kort, wat resulteert in beperkte anticipatietijd. Om deze reden is een verbeterd vroegtijdig waarschuwingssysteem voor overstromingen vereist, dat leidt tot verminderde onzekerheden in de voorspellingen.

Case Study

De belangrijkste focus van dit werkpakket is het ontwikkelen van een verbeterd vroegtijdig waarschuwingssysteem voor pluviale overstromingen voor de Geul. De Geul is een relatief klein stroomgebied dat snel reageert op neerslag. Het is een neerslaggevoede rivier, waardoor nauwkeurige neerslagwaarnemingen essentieel zijn.

Verwachte uitkomsten

  • Een blended short-term weather forecasts model, dat gebruikt maakt van radar informatie, weer sensoren en de output van HARMONIE
  • Dataset en model dat bijdraagt aan het ontwikkelen van het dashboard voor vroegtijdige waarschuwing van overstromingen

Betrokken partners

Deltares is een missiegedreven Nederlands kennisinstituut voor water en ondergrond. Met toegepast onderzoek wordt diepgaande kennis ontwikkeld die nodig en bruikbaar is voor beslissingen over de leefbaarheid.

Bezoek website

Valkenburg aan de Geul is een gemeente in het zuiden van de provincie Limburg. Tijdens de overstromingen in juli 2021 was Valkenburg aan de Geul de zwaarst getroffen gemeente in Limburg.

Bezoek website

HKV lijn in water werkt met een driedelige missie met het doel bij te dragen aan een veilige en duurzame leefomgeving voor iedereen: medewerkers, opdrachtgevers, collega bedrijven, leveranciers en de maatschappij.

Bezoek website

Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier is een overheidsinstantie met een democratisch gekozen bestuur en een eigen belastingsysteem. Water beheren, water keren en water zuiveren behoren tot de kerntaken.

Bezoek website

Monash is een moderne, onderzoeksintensieve universiteit die uitmuntendheid in onderwijs en onderzoek biedt in Australië en de Indo-Pacific.

Bezoek website

Rijkswaterstaat is de uitvoeringsorganisatie van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. We beheren en ontwikkelen de rijkswegen, vaarwegen en –wateren en zetten in op een duurzame leefomgeving. Samen met anderen werken we aan een land dat beschermd is tegen overstromingen. Waar voldoende groen is, en voldoende en schoon water. En waar je vlot en veilig van A naar B kunt. Samen werken aan een veilig, leefbaar en bereikbaar Nederland. Dat is Rijkswaterstaat

Bezoek website

STOWA is het kenniscentrum van de regionale waterbeheerders (veelal de waterschappen) in Nederland. STOWA ontwikkelt, vergaart, verspreidt en implementeert toegepaste kennis die de waterbeheerders nodig hebben om de opgaven waar zij in hun werk voor staan, goed uit te voeren. Deze kennis kan liggen op toegepast technisch, natuurwetenschappelijk, bestuurlijk-juridisch of sociaalwetenschappelijk gebied.

Bezoek website

Waterschap Limburg zorgt in de provincie Limburg voor veilige dijken, droge voeten, schoon water en voldoende water.

Bezoek website

Obscape vervaardiging meet-, regel-, navigatie- en controleapparatuur voor milieu- en industriële waarnemingen.

Bezoek website

Voor het laatst gewijzigd: 19/02/2025

Onderzoeker

Nathalie Rombeek

TU delft

Begeleidingsteam

Dr. Davide Wüthrich

TU delft

Dr. Markus Hrachowitz

TU delft

Prof. dr. ir. Remko Uijlenhoet

TU delft

Betrokken partners

Project resultaten

FRM in focus: video

Het Future FRM Tech programma ontwikkelt overstromingsbestendige landschappen voor rivieren en estuaria, en innovatieve technische oplossingen voor waterkeringen. Bekijk de video om meer te weten te komen over het Future FRM project.

17/01/2025 door Prof. dr. ir. Bas Jonkman

Bekijk details

Bevat: Video & Audio