Deel

Feedback

Projecten

Overzicht van de resultaten van het project

C1: Grondgedrag van versterkte dijken

Start: 01/04/2024
Eind: 31/03/2027
Status: Actief

Contact gegevens

Dr. Majd Ahmad

TU delft

Onderzoeksdoel

Dit project heeft als doel de kennis over grondgedrag bij aarden dijken die zijn versterkt met harde elementen zoals damwanden, diepwanden en boorpalen, te vergroten. Hiervoor zullen methoden voor het modelleren, beoordelen en ontwerpen van aarden dijken met constructies ontwikkeld worden. Daarnaast streeft het onderzoek ernaar om de prestaties, robuustheid en betrouwbaarheid van aardse waterkeringen versterkt met constructieve elementen gedurende hun levenscyclus te evalueren.

Met behulp van machine learning technieken (bijvoorbeeld Surrogaatmodellen) zullen efficiëntere en minder rekenintensieve methodes ontwikkeld worden die in de praktijk kunnen worden toegepast. Het project is gericht op het bevorderen van kennis voor ingenieurs op het gebied van dijkversterking, om zo de veiligheid van de Nederlandse waterkeringen te waarborgen.

Wetenschappelijke motivatie

Zeespiegelstijging maakt het noodzakelijk om dijken te versterken om te voldoen aan de waterveiligheidsnormen. Traditionele methoden zoals het verhogen en verbreden van dijken (bijvoorbeeld met bermen) zijn moeilijk uit te voeren in dichtbevolkte gebieden. Als alternatief kunnen constructies zoals damwanden, diepwanden of boorpalen in de dijk worden geïntegreerd. Ondanks strenge ontwerpenrichtlijnen voor dit soort constructies is er bij verschillende dijkprojecten schade aan nabijgelegen eigendommen waargenomen. De interactie tussen de constructieve  elementen in de dijk en de bodem kan leiden tot grondverschuiving binnen een dijk, en inzicht in deze interactie is noodzakelijk om toekomstige problemen te voorkomen.

Modellering van het grondgedrag is een cruciaal onderdeel van faalkansanalyses. Voor dijken met constructies zijn faalkansanalyses echter nog vrijwel niet toegepast. Een probabilistische berekening is meestal te rekenintensief voor praktisch gebruik. Men kan gebruik maken van simpelere rekenmodellen (semi-probabilistische methode), maar deze leiden vaak niet tot een nauwkeurige betrouwbaarheidsniveau.

Case Study

Dit onderzoek richt zich op de IJsseldijk langs de Hollandsche IJssel, die het gebied de Krimpenerwaard beschermt. Om dit gebied in de toekomst te beschermen, moet de dijk worden versterkt en verhoogd. Door klimaatverandering stijgt de zeespiegel en komen hoge waterstanden in rivieren vaker voor. Hierdoor komen ook vaker hoge getijden voor in de Hollandsche IJssel. Tegelijkertijd zakt de bodem op veel plaatsen in Nederland, waaronder in de Krimpenerwaard.

Verwachte uitkomsten

  • Ontwikkelen deterministische eindig-elementenmodel voor het voorspellen van grondgedrag bij aardse dijken versterkt met constructieve elementen.
  • Ontwikkelen methode voor betrouwbaarheidsanalyses om faalkansen nauwkeuriger en efficiënter te berekenen.
  • Ontwerpen robuuste oplossingen met constructieve elementen voor het rivierengebied.

Betrokken partners

Aveco de Bondt helpt overheden en marktpartijen met vraagstukken op het gebied van water, infrastructuur, klimaat, bouw en duurzaamheid. Ze doen onderzoek, ontwerpen kunst- en bouwwerken, adviseren over aanpak en beleid, en ondersteunen projecten in de uitvoering. Ook zijn ze actief binnen actuele thema’s zoals de omgevingswet, assetmanagement, circulaire economie, klimaatadaptatie en (verkeers)veiligheid.

Bezoek website

Fugro maakt gebruik van de kracht van Geo-data om de geheimen van de Aarde te ontdekken en zo een veiligere en leefbaardere wereld te creëren.

Bezoek website

Het Hoogwaterbeschermingsprogramma (HWBP) is een alliantie van de 21 waterschappen en Rijkswaterstaat. Om overstromingen in Nederland te voorkomen, versterken wij samen de komende dertig jaar in heel Nederland 2.000 kilometer aan dijken en 400 sluizen en gemalen.

Bezoek website

Skygeo biedt hun klanten essentiële geotechnische inzichten waarmee ze al in een zeer vroeg stadium kunnen begrijpen hoe bodembewegingen hun waardevolle bezittingen zullen beïnvloeden.

Bezoek website

TAUW is een Europees advies- en ingenieursbureau met een sterke positie in milieuadvies en het haalbaar maken van duurzaamheid.

Bezoek website

Als advies- en ingenieursbureau werkt Witteveen + Bos op het gebied van water, infrastructuur, milieu en bouw. Samen met stakeholders dragen ze bij aan aan sociale, ecologische en economische vooruitgang, waarbij de duurzame ontwikkelingsdoelen van de Verenigde Naties een inspirerende leidraad zijn.

Bezoek website

Voor het laatst gewijzigd: 19/02/2025

Onderzoeker

Dr. Majd Ahmad

TU delft

Begeleidingsteam

Prof. dr. ir. Bas Jonkman

TU delft

Dr. ir. Ronald Brinkgreve

TU delft

Betrokken partners

Project resultaten

FRM in focus: video

Het Future FRM Tech programma ontwikkelt overstromingsbestendige landschappen voor rivieren en estuaria, en innovatieve technische oplossingen voor waterkeringen. Bekijk de video om meer te weten te komen over het Future FRM project.

17/01/2025 door Prof. dr. ir. Bas Jonkman

Bekijk details

Bevat: Video & Audio