Share

Feedback

News

Get updated about news, events and contributors experiences

“Bijdragen aan een groener, stabieler en beter functionerend systeem”

Posted at 08/08/2023 by Evelien van Eijsbergen

Anouk Boon (Universiteit Utrecht) en Joshua Climo (Radboud Universiteit) zijn de PhD-ers binnen het nieuwste onderzoek van Rivers2Morrow. Het onderzoek naar ecologie en morfologie in de Gemeenschappelijke Maas is net gestart: een mooi moment om in gesprek te gaan met de kersverse onderzoekers. Ze vertellen uitgebreid over het onderzoek, waar ze het meest naar uitkijken én de samenwerking met Rivers2Morrow.

Contact details

Evelien van Eijsbergen

Rijkswaterstaat

Liefde voor natuur en water

Als deelnemers aan het Rivers2Morrow-programma zijn de onderzoekers dagelijks bezig met het Nederlandse rivierlandschap, maar waar is het enthousiasme voor de natuur en het water ontstaan? Bij beiden bleek het er al jong in te zitten. Joshua: “We gingen vroeger regelmatig op vakantie naar het water rond Maastricht. Toevallig is het onderzoeksgebied, dat loopt van het noorden van Maastricht tot Maasbracht, ook waar ik als kind veel ben geweest.” Ook bij Anouk zat de liefde voor de natuur en water er al vroeg in. Anouk: “Ik ging als kind ook altijd naar buiten, de natuur in. Mijn ouders waren veel bezig met de natuur. Bij mij is het er dus echt met de paplepel ingegoten. Ik kom uit Zeeland, dus de interactie tussen water en land is altijd een groot onderdeel van mijn leven geweest. Ieder schoolverslag ging over onderwerpen als delta of het getij.”

Samenwerken aan toegepast onderzoek

Voor Joshua is de keuze voor Rivers2Morrow een logische: “Ik kende een aantal mensen binnen het programma, dat maakte de keuze makkelijker. Daarnaast is het een onderzoek met een heel directe toepassing. Ik wil als onderzoeker niet de hele dag achter mijn laptop zitten en werken aan iets dat nooit gebruikt gaat worden. Ik wil toegepast onderzoek doen waar daadwerkelijk wat mee gedaan wordt. Het programma sluit hier perfect op aan.” Voor Anouk is de samenwerking ook een belangrijke factor. “Ik wil samenwerken met partijen die uiteindelijk ook de uitvoering gaan doen. Je krijgt heel veel nieuwe inzichten door de samenwerking met collega’s en Rijkswaterstaat. Dat maakt het voor mij veel interessanter dan enkel theoretisch onderzoek doen.” Joshua ziet nog twee grote voordelen: “Er zijn superveel relevante contacten binnen Rivers2Morrow. Ook is het voor mij als ecoloog een voordeel dat een gedeelte van de dataverzameling door externe partijen wordt gedaan. Dat helpt mij enorm om meer tijd te besteden aan het onderzoek.”

De samenwerking

Binnen het onderzoeksgebied valt een beschermd natuurgebied. Er zijn maatregelen nodig om kenmerkende populaties te behouden en soms ook te verbeteren. Met dit uitgangspunt zijn onderzoeksvragen opgesteld. Wat zijn ecologische knelpunten? En welke morfologische beheermaatregelen zijn effectief in het opheffen van ecologiebeperkende factoren? Volgens Anouk gaat de samenwerking met Joshua hierbij een belangrijke rol spelen: “Joshua is een ecoloog en ik ben een hydroloog. Joshua bekijkt de staat van de ecologie en ik kijk naar relevante hydromorfologische processen. Wat precies de status en oorzaak van de verslechterde ecologische staat is, en de rol van morfologie hierin, weten we nog niet. Dit zoeken we samen uit. Afhankelijk van wat we ontdekken vormen we onze samenwerking.”

Impact op de toekomst

De aanleiding en het belang van het onderzoek zijn duidelijk, maar waar kijken Joshua en Anouk het meeste naar uit? Voor Anouk is dat het lab- en veldwerk: “Ik vind het ontzettend leuk dat er veel lab- en veldwerk aankomt. Met je handen in het sediment, beestjes vangen en de waterbeweging meten. Het is heel mooi om  de theorie in het veld te zien.” Joshua is heel benieuwd naar welke problemen er nu echt spelen. “We weten bijvoorbeeld dat de waterkwaliteit niet goed is en in de bodem stapelt zich veel slib tussen stenen op. Maar het gaat nog heel wat tijd kosten om hier echt een goed beeld van te krijgen.” Volgens Anouk is het uiteindelijke doel om samen tot oplossingen te komen. Joshua voegt hieraan toe: “Ik hoop dat we over vier of vijf jaar ideeën hebben over hoe we het systeem kunnen verbeteren. Maar ook dat we hebben bijgedragen aan een groener, stabieler en beter functionerend systeem.”

Last modified: 26/09/2023