Innovatieve componenten
Een team van stedenbouwkundigen, waterbouwkundigen en maritiem archeologen ontwikkelden de pilot Vlissingen en Southend-on-sea ruimtelijke visies die in dit artikel worden besproken. Het doel was om alternatieve modellen van kustbeheer en -planning te verkennen. Het accepteren van wateroverslag, het gebruik van tijdelijke dijken en het doorvoeren van veranderingen in landgebruik en bouwregelgeving worden als uitgangspunten genomen en vertaald in ruimtelijke acties om het algehele overstromingsrisico in deze steden te verminderen.
Implications to practice
In Vlissingen zal de ruimtelijke visie impact hebben op een leeg maar spontaan begroeid gebied genaamd “Spuikom”, eenmaal aangesloten met de nabijgelegen haven die gedeeltelijk is gevuld na de 1970 om de bouw van nieuwe gebouwen en parkeerplaatsen mogelijk te maken.
In Southend-on-Sea past de ruimtelijke visie het gebied aan als een opvangbassin voor overtollig water bij extreme gebeurtenissen, terwijl het bestaande en verbeterde drainagenetwerk wordt gebruikt om het gebied af te voeren aan het einde van de storm.
Related Content
Publication open access journal
- Hooimeijer F., Yoshida Y., Bortolotti A., Iuorio L., 2021, “Integrated urban flood design in the US and the Netherlands”, Brody S. (edited by), Coastal flood risk reduction in the Netherland and the US upper Texas coast, Elsevier, Amsterdam.
- Iuorio L., 2021, “Lagoons in a century. Failed projects, interpretations and territorial visions”, Tosi C. (edited by), iQuaderni di U3, Journal of Urban Studies, Università degli studi di Roma Tre, Roma.
- Iuorio L., Bortolotti A., 2021, “Integrated coastal flood design strategies: changing paradigm in flood risk management”, International Forum of Urbanism, 24-25 November 2021, Delft, The Netherlands.
Last modified: 29/12/2021