Het meenemen van de voorlanden -de gronden grenzend aan de dijk- kan een gunstig effect hebben op de hoogwaterbescherming, maar kan ook juridische vragen opleveren. Daarom hebben wij een beslisschema gemaakt die deel uitmaakt van de Handreiking Voorlanden.
Innovatieve componenten
In dit onderzoek staan de volgende vragen centraal: (1) Op welke wijze kunnen waterkeringbeheerders de voorlanden grenzend aan de keringen in hun beheer zodanig beheren, dat deze een optimale bijdrage leveren aan de waterveiligheid? (2) Hoe groot is de kans dat in het kader van beslissingen over het beheer van voorlanden nadeelcompensatie dient te worden uitgekeerd? Beide vragen zijn niet eenduidig en in hun algemeenheid te beantwoorden. Het hangt af van de specifieke wensen van de beheerder en de (overige) concrete omstandigheden van het geval. Er bestaat dan ook geen ‘beste’ strategie voor het beheer van voorlanden. Dit onderzoek draagt bij aan de totstandkoming van een beslisschema om tot de ‘beste beslissing in de gegeven omstandigheden’ te komen.
Related Content
Report
- H.K. Gilissen, W.J. van Doorn-Hoekveld &. H.F.M.W. van Rijswick (05-04-2018), ‘Voorland en veiligheid – Juridische aandachtspunten bij het betrekken van voorlanden in de beoordeling, het ontwerp en het beheer van primaire waterkeringen’, Utrecht Centre for Water, Oceans and Sustainability Law, Utrecht University.
- H.K. Gilissen, W.J. van Doorn-Hoekveld, bijdrage aan ‘H.6 Juridische Borging’ (p. 82-89) bijdrage in: N. Roode, B. Maaskant & M. Boon, Voorlanden, Krimpen aan den IJssel: Efficiëntia 2019.
Last modified: 27/04/2021