Share

Feedback

News

Get updated about news, events and contributors experiences

Van werken in de mijnexploratie tot muziek maken in een orkest: tips voor samenwerking tussen wetenschap en praktijk

Posted at 04/03/2021 by Juliette Cortes Arevalo

Roula Dambrink en Maartje van Dijk, zij zijn de voormalige en huidige All-Risk program officer bij de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO). Ze hebben beide een technische achtergrond, en ze verlegden beide hun aandacht naar meer coördinerende rollen waarbij ze samenwerking tussen teams faciliteren. In deze blog delen ze drie praktische tips vanuit hun rol bij NWO en hun persoonlijke ervaringen.

Contact details

Juliette Cortes Arevalo

De NWO-strategie 2019-2022 bevordert de samenwerking tussen wetenschap, praktijk en maatschappelijke actoren.

De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) heeft meerdere financieringsregelingen, zodat wetenschappers en maatschappelijke actoren kunnen samenwerken om de mondiale uitdagingen van vandaag aan te pakken. Naast een sterke disciplinaire basis bevordert NWO meer dan ooit de samenwerking tussen disciplines, sectoren en door de hele kennisketen heen – van fundamenteel tot praktijkgericht onderzoek. De zogeheten Perspectief-programma’s zijn een van deze financieringsregelingen om onderzoekers, publieke en private actoren te ondersteunen bij het samenwerken aan gemeenschappelijke uitdagingen binnen de kennis- en innovatieagenda’s van topsectoren zoals water en klimaat. Als een aanvraag eenmaal is gehonoreerd faciliteren Maartje en Roula, samen met hun collega’s, de samenwerking tussen wetenschap en praktijk. In deze rol zijn zij betrokken bij All-Risk (implementatie van nieuwe veiligheidsnormen in Nederland). Ze sloten zich daarnaast ook bij veel andere onderzoeksprogramma’s aan, waaronder RiverCare (de effecten van Ruimte voor de Rivier interventies evalueren) en Bridging Thresholds (het ontwikkelen van breed toepasbare biologisch afbreekbare structuren die ecosysteemdiensten leveren).

De interactie tussen wetenschap en praktijk komt niet zonder uitdagingen. Voor een vlottere samenwerking en impactvoller onderzoek delen ze drie praktische tips vanuit hun rol bij NWO en hun persoonlijke ervaringen.

Maartje aan het werk bij een exploratieproject.

Vind een gemeenschappelijke basis door elkaars verwachtingen en ervaringen te delen

Als geoloog coördineerde Maartje exploratieprojecten in Zweden. Voor haar wordt het succes van projecten betreffende unieke technische prestaties en (sociaal) economische waarde alleen bereikt door samen te werken en de toegevoegde waarde van mensen tot zijn recht te laten komen om een gemeenschappelijk doel te bereiken. NWO-onderzoeksprogramma’s hebben baanbrekende voorstellen die de grenzen van bestaande kennis verleggen en toepassingen onderzoeken voor een duurzame klimaat-adaptieve samenleving. Echter, een gehonoreerd onderzoeksvoorstel is nog geen garantie voor een goede samenwerking. Elk onderzoeksprogramma zou een open gesprek moeten zijn tussen de onderzoekers, de gebruikers en overige belanghebbenden in het programma. Vragen in dit gesprek kunnen zijn: hoe kan de samenwerking worden gestart? Wat is ieders interpretatie van het voorstel? Wat kan je bijdragen? Wat is er nodig om het gemeenschappelijke doel te bereiken? Wat verwacht je van de samenwerking, individueel en als groep? Een duidelijk, motiverend doel en een ambitieus maar realistisch plan zijn essentieel om verbindingen te leggen en het onderzoek met enthousiasme voort te blijven zetten.

Roula Dambrink speelt als freelance harpiste.

Stem je communicatie af en luister naar elkaar zodat iedereen zijn rol kan spelen

Roula was eerst toegepast onderzoeker bij de Geologische Dienst Nederland. Daarna trad ze in dienst bij NWO als programmamedewerker. Onlangs verhuisde ze naar Wageningen Economic Research (WUR) om aan de slag te gaan als hoofd van de groep Groene economie en ruimte. Roula combineert door de jaren heen haar professionele carrière met het spelen als freelance harpiste voor verschillende symfonieorkesten en koren. Of het nu over wetenschap of muziek gaat, ze kijkt graag naar de toegevoegde waarde van elk teamlid. Net als in een orkest brengen de onderzoeksprogramma’s verschillende mensen bij elkaar die door met elkaar te praten en naar te elkaar luisteren hun rol spelen en daarmee samen een grotere impact creëren. Communicatie is essentieel, dat geldt zowel voor de gebruikers of stakeholders als voor de onderzoekers. Houdt in gedachten , met wie je aan het praten bent? Wat is hun achtergrondkennis? Zorg voor een presentatie en agenda van de vergadering die is afgestemd op wat je als groep wilt bereiken. Ja, het kost misschien meer tijd, maar dit is het waard als je er echte samenwerking en een waardevoller eindresultaat mee kan creëren.

Enkele All-Risk-onderzoekers en gebruikers op veldbezoek bij een van de casestudy's.

Bezoek elkaars omgeving om het gebruik van wetenschappelijke resultaten beter te begrijpen

Om de onderzoekers te laten begrijpen wat er nodig is en actoren te laten beseffen wat ze met de wetenschappelijke resultaten kunnen doen, is soms meer nodig dan een presentatie. Bijvoorbeeld door tijd door te brengen op het kantoor van de gebruikers, waarbij onderzoekers één dag in de week of één dag in twee weken bij de gebruikers werken. Maar andersom werkt het ook. De gebruikers kunnen onderzoekers bij het veldwerk vergezellen of hun experimentele opstellingen bezoeken. Die alternatieve manieren om de resultaten te bespreken, helpen ook om de verbinding te leggen, beter te communiceren en de verwachtingen op één lijn te brengen.

Last modified: 22/03/2021